Oranjekade, Helmond

8 oktober 2020

Meergeneratiewoning

Op een voor Helmond kenmerkende plek, aan de Zuid-Willemsvaart, wordt een ambitieus en eigentijds nieuwbouwplan ontwikkeld; de Oranjekade. Hier zullen 265 studio’s, appartementen, herenhuizen en stadswoningen verrijzen in meerdere woonlagen en verdeeld over 15 woongebouwen. Ongeveer de helft van de 265 woningen zal worden verkocht, de andere helft verhuurd. Een van de 15 woongebouwen (blok F) zal worden gerealiseerd op het centraal gelegen parkeerdek. Omdat blok F een lichte constructie behoeft is gekozen voor een modulair bouwsysteem in Cross Laminated Timber (CLT). Lister Buildings heeft hiertoe een houten wooncomplex ontworpen van 3 verdiepingen met in totaal 18 huurappartementen.

De bewoners

De door Lister ontworpen meergeneratiewoning is geschikt voor diverse bewoners, jong en oud. Starters, een- of tweepersoonshuishoudens, oudere jongeren, 60-plussers enzovoort.

De meergeneratiewoning

De voor blok F ontworpen meergeneratiewoning is een toekomstgeschikte doorzonwoning. Nergens in de woning of in het gebouw liggen drempels. Alle ruimtes en deuren zijn rolstoeltoegankelijk, van gang tot badkamer, van voordeur tot balkondeur. Met een open keuken. Met stopcontacten en lichtschakelaars op de juiste hoogte. De woningen zijn ongeveer 75 tot 85m2 met een woonkamer/keuken, 1 grote slaapkamer met een aangrenzende badkamer, 1 kleine slaapkamer, techniek/bergruimte en een aparte toilet. Alle woningen zijn gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en energie neutraal.

De directe omgeving als sociaal ecosysteem

Doordat het bestaande Edah-magazijn in Oranjekade behouden blijft is gekozen voor een industriële look & feel van alle nieuwe woongebouwen. Zo ook Blok F. Van buitenaf oogt het als een stoer modern gebouw, met centrale ontsluiting via de eigen binnentuin. Alle 18 woningen hebben een royale buitenruimte over de volle breedte van de woning in de vorm van een af te sluiten balkon én een buiten zitje aan de binnentuin. Vanuit deze binnentuin kan men via de trap of de lift het parkeerdek en/of de buitenruimte bereiken.

Aanbod

De 18 huurappartementen zullen worden aangeboden ten behoeve van het middenhuur segment (> € 750,- en < € 1.250,-).

Status

Het bestemmingsplan zal binnenkort ter inzage worden gelegd. Naar verwachting zal het bestemmingsplan in de loop van 2021 definitief zijn, waarna de procedure omgevingsvergunning kan worden opgestart. Start bouw naar verwachting eind 2021. De oplevering van Blok F zal – door de bijzondere bouwmethode van Lister – begin 2022 plaatsvinden.

Alle ontwerpen, plattegronden, artist impressions en afbeeldingen zijn indicatief (ontwerpfase). Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.