Amaliazorg Hof van Bluyssen, Asten

12 augustus 2020

Wonen met Aandacht

In het centrum van Asten, geïntegreerd in het kloostercomplex van de Missiezusters van de congregatie Franciscanessen, ligt het Woonzorgcentrum Amaliazorg Hof van Bluyssen. Het Hof van Bluyssen beschikt over appartementen voor mensen met dementie waardoor thuis wonen niet meer mogelijk is. Daarnaast worden tevens 20 verzorgingshuisappartementen aangeboden. Er worden recreatieve en educatieve dagactiviteiten georganiseerd en er zijn diverse faciliteiten zoals een restaurant, een recreatiezaal, een kapper, een pedicure, een dokterspraktijk en een prachtige ruime binnentuin. In opdracht van de eigenaar van het kloostercomplex en op verzoek van Amaliazorg onderzoekt Lister de mogelijkheden om 14 toekomstgeschikte, circulaire en remontabele wooneenheden toe te voegen.

De bewoners

  • De bewoner met een zorgindicatie (VV 5 – 8) met een focus op psychiatrische geriatrie waardoor deze bewoner niet meer zelfstandig kan wonen.
  • De bewoner die een zorgindicatie heeft omdat men een verminderde regie heeft over zijn, haar of hun leven.

De woning als mantelzorger

De door Lister ontworpen panoramawoning is geschikt voor diverse bewoners, jong en oud, starters, een- of tweepersoonshuishoudens, oudere jongeren, 60-plussers, bewoners met een lichamelijke- en/of geestelijke beperking, bewoners met een psychogeriatrische aandoening enzovoort. Nergens in de woning of in het gebouw liggen drempels. Alle ruimtes en deuren zijn rolstoeltoegankelijk, van gang tot badkamer, van voordeur tot balkondeur. Met een open keuken. Met stopcontacten en lichtschakelaars op de juiste hoogte. Met heel veel daglicht door de brede glazen gevel. Met onderscheidend materiaal- en kleurgebruik. Met veilige kranen, een inloopdouche, tilliftvoorzieningen, domoticavoorzieningen, in hoogte verstelbaar keuken- en wastafelblad enzovoort.

De directe omgeving als sociaal ecosysteem

De woningen zullen worden gesitueerd in het verlengde van de zogenoemde tuinvleugel en aldus integraal onderdeel uitmaken van het Hof van Bluyssen ecosysteem. De woonkamers, de recreatiezaal, het restaurant, de tuin, het terras, de winkel, de kapsalon, alle faciliteiten zijn beschikbaar, evenals het aanbod van dagactiviteiten.

Status

De gemeente Asten heeft positief gereageerd op het ingediende principeverzoek. Ook de Welstandscommissie heeft laten weten dat het plan aan de eisen van welstand voldoet. Lister is thans in overleg met Amaliazorg over de exacte invulling van het plan.

Alle ontwerpen, plattegronden, artist impressions en afbeeldingen zijn indicatief (ontwerpfase). Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.