Het gaat niet alleen om de woning, maar om de totale leefomgeving

19 augustus 2020

De modernere senior is op zoek naar een modern huis waar in zij zelfstandig kunnen verblijven. Zij willen een levensloopbestendige woning die geschikt is voor alle doelgroepen, van starters tot aan ouderen. Dus zonder de look-and-feel van een zorgwoning. De ‘woning-voor-iedereen’ past perfect bij de ambitie en visie van Lister Buildings. Lister wil namelijk duurzaam, inclusief en betaalbaar wonen mogelijk maken voor iedereen.  

Om meer te voldoen aan de wensen en behoeften van senioren is meer onderzoek nodig. De meeste onderzoeken die zijn gedaan naar de woonwensen van ouderen gaan voornamelijk om de praktische aspecten van een woning. In deze onderzoeken staat levensloopbestendigheid, rolstoelvriendelijkheid en veiligheid vaak centraal. Minder vaak gaat het over het complete plaatje ofwel de totale leefomgeving. Hoe bereikbaar, groen of dementievriendelijk is de omgeving rondom een complex? Veel van dit soort zaken wegen net zo zwaar als de indeling van de woning. Tevens kan de totale leefomgeving een bijdrage leveren aan het creëren van een gemeenschapsgevoel. Helaas wordt hier niet of nauwelijks over geschreven.  

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, laat weten: “We moeten ouderen vooral vragen naar hun woon- en leefbehoeften. Van daaruit kun je gaan ontwikkelen en bouwen en neem je hun zorgbehoefte mee” [i] 

Precies de reden waarom Lister Buildings in september focusgroepen gaat organiseren met bewoners in Helmond en omstreken om zo een beter beeld te krijgen van de wensen en behoeften. Juist de gebruikers van de woning kunnen dit het beste vertellen.  

Kom jij uit Helmond en heb jij ideeën over hoe de ideale leefomgeving van de senior eruit moeten te zien? Of ken jij iemand die mee zou willen denken? In online bijeenkomsten gaan we graag met jou in gesprek.  
Aanmelden

[i] Actiz. (2020, 12 juni). Ingrijpende veranderingen nodig in wonen en zorg voor ouderenhttps://www.actiz.nl/homepagehttps://www.actiz.nl/nieuws/ingrijpende-veranderingen-nodig-in-wonen-en-zorg-voor-ouderen